Samen doen

Initiatieven die in Parkstad en Landelijk actief zijn op gebied van samen klussen, projecten aanpakken en er samen op uitgaan.

 

Deelmarkt en regionaal:

Tijdens de deelmarkt op 12 oktober waren de volgende initiatieven aanwezig. Heb je een tip, of ben je van een initiatief uit de regio, meld je dan aan via CONTACT.

 

Deeljeverhaal

Deel Je Verhaalwil  laten zien dat zo iets ‘eenvoudigs’ als openheid een wereld kan veranderen. Want openheid leidt tot meer verbinding, begrip, preventie, motivatie, normalisering, doorbreken taboes, stigma en dus ook tot meer kracht en energie.

afl 1 DJV 22

Vroeger was het normaal dat generaties de volgende generaties via verhalen op de hoogte stelde van de geleerde levenslessen. Een eenvoudige maar zeer krachtige manier om elkaar te ondersteunen, verbinden en wijzer te maken. Hoe mooi als we dit niet verloren laten gaan?

 

Croqqer Limburg

Zo legt Croqqer het op de site uit: “Croqqer is slim en sociaal meer gedaan krijgen. Croqqers uit je buurt delen hun talenten en tijd en komen bij jou thuis of helpen je van achter hun PC. Betaald , als ruilklus of als vrijwilliger. Duizenden mensen door heel Nederland doen al mee! Plaatsen van je klus is gratis.

Klussen als: je was doen, strijken, die lekkende kraan verhelpen, behangen, oppas voor je kinderen of huisdieren, monteren van dat IKEA bouwpakket, organiseren van een verjaardagsfeestje, hulp op kantoor of met je computer, logo ontwerp, een website maken, een boodschap doen of gewoon een kopje koffie drinken – je kan het zo gek niet verzinnen: wij vonden Croqqers met de juiste talenten, misschien wel vlak bij je om de hoek!”

 

– Vierwerk/project Groene knop.

Info volgt na Deelmarkt

 

Werkplaats K, Kerkrade

In een voormalig schoolgebouw in Kerkrade-West beheert Werkplaats K atelierruimtes. Het is een culturele broedplaats voor 22 kunstenaars, vooral afkomstig uit Kerkrade.

De disciplines zijn gevarieerd: schilderen, keramiek, vormgeving, fotografie, beeldend, theatertechniek, grime, illustraties en installaties. Daarnaast biedt Werkplaats K ruimte voor exposities, lezingen, wijkinitiatieven, community arts en workshops.

 

LETSvoorelkaar

Op de site van LETSvoorelkaar staat de volgende korte introductie:

“Wat is LETS?
LETS staat voor Lokaal Economisch Transactie Systeem, een plaatselijke ruilkring. Wereldwijd, en óók in Nederland ontstaan initiatieven die voortborduren op ruilhandel en buren- en vriendenhulp. Ze worden Letskringen genoemd. In zo’n kring wisselen deelnemers diensten, vaardigheden en producten met elkaar uit.

Sparks
Het bijzondere van een LETS-ruilkring is dat er niet met normaal geld betaald wordt maar met een eigen lokale geldeenheid. Bij LETS-VoorElkaar is dat de Spark. Het symbool van een Spark is een rondje met een punt erin: ☉. Dat is geen tastbaar voorwerp of een munt, maar een administratieve manier om de waarde van diensten of goederen uit te drukken. We ruilen dus in Sparks.”

 

Beursvloer van Parkstad Aan Zet

Hier vinden bedrijven en organisaties met vrijwilligerswerk elkaar. Bedrijven steunen de organisaties bij en door de uitvoering van vrijwilligerswerk. De eerstkomende beursvloer is op 6 november.

“Op een maatschappelijke Beursvloer worden maatschappelijke behoeften ‘verhandeld’ met gesloten beurzen. Het gaat om vraag en aanbod van vrijwilligerswerk in de meest brede zin.

De Maatschappelijke Beursvloer Parkstad is een regionaal evenement. Gemeenten, bedrijven, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties uit Parkstad kunnen elkaar ontmoeten op de beursvloer. Niet om er aandelen te verhandelen, maar om met gesloten beurzen zoveel mogelijk matches tot stand te brengen.”

 

– De Verandering

Delen van ervaringen en begeleiding bij levenstijlverandering.

 

Schiffelerhof

“De Schiffelerhof is een tot woonbuurt omgebouwde boerenhoeve aan de rand van het Caumerdal en is een bijzondere plek om te wonen. De natuurlijke omgeving, het historische karakter en de centrale ligging spelen daarbij uiteraard een belangrijke rol.

Middels het principe van “centraal wonen” is de Schiffelerhof in de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot een veelzijdige woonomgeving. Zo hebben de bewoners samen de verantwoordelijkheid over het onderhoud van de gebouwen en de aangrenzende tuinen en weiden. Er wordt zelf brood gebakken, groente verbouwd, fruit gekweekt, honing gewonnen, boerderij dieren gehouden, eieren geraapt, schapen geschoren en zo nu en dan wordt er ook gefeest.

Middels deze activiteiten wordt de glorie van de Schiffelerhof van weleer voor een groot gedeelte vastgehouden, doorgezet en behouden voor de toekomst.”

 

WeHelpen

“Met wehelpen.nl kun je hulp vragen en hulp aanbieden. Ook kun je samen met bekenden zorgen voor een hulpnetwerk voor een ander. Op wehelpen.nl vind je hulpvragen en mensen die hulp aanbieden. Zelf kun je makkelijk een account aanmaken en meehelpen.

Met wehelpen.nl help je mee. WeHelpen is gratis en voor iedereen.

WeHelpen wil helpen vanzelfsprekend maken.

WeHelpen maakt het makkelijk om hulp te vragen, aan te bieden en te organiseren. Hiermee willen we helpen weer vanzelfsprekend maken en mensen motiveren mee te helpen.”

 

Ruilwinkel Humanitas Kerkrade

Ruilwinkel?!
In een Ruilwinkel worden goederen en diensten geruild voor punten: Jan komt binnen met goed gereedschap, van de punten die hij daarvoor krijgt, koopt hij een mooie trui die Bert gisteren heeft binnengebracht. De punten die Bert inmiddels met zijn spulletjes heeft verdiend wil hij graag gebruiken voor de strijkservice, want dat kan hij eigenlijk niet zo goed. Mevrouw Jans heeft wel veel plezier in strijkwerk en de punten die zij heeft verdiend met strijken, gebruikt ze graag voor het mooie gebakstel dat vorige week is binnengebracht…

 

Landelijk (misschien ook al in regio)

Gedeeld van deeleconomie.nl

Durftevragen maakt je hoofd en creativiteit (extra) wakker, zodat je zelf makkelijker dingen in beweging kan zetten, maar ook anderen, met extreem weinig moeite en veel plezier kan helpen met hun plannen en vraagstukken.

De Deelkelder. Een initiatief om meer mensen meer naar buiten te krijgen met hobby’s zoals racefietsen, zeilen, vissen etc. Samen delen, lenen, opslaan! Ook als Facebook-site.

Helemaal blij word je door op de meest uiteenlopende manieren geluk te brengen en te plukken tijdens de Geluksroute weekenden. Staat je stad er nog niet bij, neem contact op en help het waarmaken voor je eigen stad.

Gavedingendoen.nl helpt je aan een strakker en beter plan door mensen te laten meedenken met jouw idee.

Loop je al een tijdje rond met een plan of idee dat je eindelijk echt wilt waarmaken. DeWaarmaakdag helpt je in één dag flink op weg.

Repaircafé is een wereldwijd initiatief en in Nederland zijn er al meer dan 200 cafés met maandelijkse bijeenkomsten waar je samen met reparatiedeskundigen spullen kunt repareren die je normaal wellicht weg zou gooien. Gereedschap en materiaal zijn aanwezig.

Op Share NL vind je experts in het opstarten van deelplatforms.

Mijn Buurtje haalt het maximale uit je buurt, met je buurt.

Seats2meet verbindt sociaal kapitaal, locatie en toffe mensen met elkaar.

Via Facebook kun je op B2B met groepen een soort ‘denktank’ vormen en je zakelijke vraagstuk met creatieve ideeën benaderen.

Andere forums via Facebook:

Durf te vragen (WordPress)

Overig:

Ikhelpjewel.nl
Openideo.com
Freesharing.org
Dosocial.nl
Betrokkentijd.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s