Deeleconomie?

“Voor spullen, diensten, mobiliteit, voedsel, zorg, tuin, verblijfplaatsen, vaardigheden, en nog veel meer kan je in snel toenemende mate in je buurt terecht. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders graag deelt. Dit gebeurt het meest binnen de eigen gemeenschap maar ook steeds meer via slimme websites. De deeleconomie bestaat niet alleen uit delen, er wordt ook verhuurd, verkocht, geruild, gegeven en geleend.

Het ‘oude vertrouwde delen’ bestaat bijvoorbeeld uit het uitlenen van een boek, het samen gebruiken van een wasmachine, het helpen van een ander of het delen van een maaltijd. Eigenlijk bevat het alle situaties waarin je onderling vraag en aanbod bij elkaar brengt. De één heeft een auto die hij niet altijd gebruikt, de ander kan goed een belastingformulier invullen. Iedereen kan iets, iedereen heeft iets, en door dit met elkaar te delen hebben we allemaal meer.

Sinds een aantal jaren is er een ‘nieuwe deeleconomie’ in opkomst. Eigenlijk werkt deze hetzelfde als het oude vertrouwde delen, er is slechts één verschil: technologie. Dankzij het internet ontstaan er steeds meer websites en slimme programma’s voor op je computer, tablet of telefoon die delen simpelweg makkelijker maken. Een paar voorbeelden: op drukke dagen haal ik voor een paar euro een gezonde en verse maaltijd af in mijn straat, voor mijn verjaardag leen ik gemakkelijk een paar sta-tafels van Henk om de hoek, en als ik mijn ouders wil bezoeken huur ik de auto van Roos. Andersom leen ik graag spullen uit die ik meestal niet gebruik, zoals bijvoorbeeld mijn gereedschapskist. Welkom in de deeleconomie. Wat is hier nou zo bijzonder aan? Dankzij de slimme programma’s hoef ik niet bij al mijn buren aan te bellen totdat ik iemand gevonden heb die mij aan een maaltijd, statafels, en auto kan helpen. In tegendeel, ik open een programma, typ in wat ik zoek en binnen korte tijd word ik in verbinding gebracht met diegene die mij kan helpen, of natuurlijk die persoon die ik kan helpen.”

Deze uitleg komt van Erisgenoeg.

Een heel interessante uitleg over deeleconomie, de kansen en de aandachtspunten vind je op Sharenl. Klik daarvoor hier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s